! Blogu olmayanlar ! ANONİM kısmını işaretleyip yorumunuzu yazabilirsiniz.

8 Nisan 2014 Salı

fatma barbarosoğlu..ŞOV VE MAHREM..

* kendi duruşunu sadece görünür olduğu zamanlara göre belirlememekte, gördüğü her anı şuur hali olarak kabul etmektedir..
* göz açıldıkça ruh perdelenir..tevfik fikret- rubab-ı şikeste...
* tesettüre konan eğitim yasağı, batıcıların laikçi kanadını tutuculaştırırken, islami kesimde yasağı aşmak adına, başını açmamak şartıyla oldukça liberal çözümlerin uygulanmasına sebep olmuştur..örnek vermek gerekirse, genç kızlar başlarını açmamak için haritada sadece bir nokta olarak gördükleri uzak ülkelere gitmektedir. halbuki meşrutiyet döneminde radikal batıcılar kızların sorbonne' lara, oxford' lara gitmesini idealleştirirken, islamcılar bu idealleştirmeye karşı çıkmıştır..
* düzenlemeye yapılan ekonomik yatırımın oranı yükseldikçe, ev sahibi misafirlerine evine girmiş olsalar bile kendi dünyasına ait olmadıkları, evine girmeden önceki mesafeyi aynen korumaları gerektiği ihtarını yapar. bir başka deyişle fiziki yakınlık ekonomik uzaklığa terk edilmiş olur..
* etrafıyla ilişkisini ulaşılmaz mesafeler eşliğinde düzenlemeye kalkan kişi diğer insanların kendisine hatırlatacağı her türlü faniliğe de set çekmeye çalışmaktadır...
* kadınların kendilerine olan güveni her türlüğü zorluğu yenmeleri için en önemli avantajdır..
* insanın dili evidir...
* insanlar elbisesinin içindeki kimdir, ne bilecek..mektupta olanı yazan bilir..sadi- gülistan
* eskinin öldüğü ama yeninin doğmadığı...
* bu şık' lık üzerinden kimlik edinmeye çalışan tesettürlü kadınlar, büyük bir resmin sadece bir parçasını teşkil etmektedir. bütün resmin onlardan ibaretmiş gibi görünmesi, üzerlerine yöneltilen projektörle ilgilidir.. resmin görülmeyen kısmında ise projektör ışığına maruz kalmadıkları için kimliklerini şık'lık onayı üzerine bina etmeyen, varlıklarını ürettikleriyle, değerleriyle anlamlandıran tesettürlü kadınlar "kendi ölçüleriyle" barışık tarzlarını muhafaza etmeye devam etmektedir.

fatma hanım sosyolojik anlamda güzel tespitlerde bulunuyor..öykülerinde de toplum üzerinden yürüyerek ideolojilerini görünür kılmak istiyor..zekasını kıvrak kelime oyunlarıyla ortaya koyarken, düşünmeye sevk ediyor..ve ideal yazarlarımdan biri olarak içime daha çok siniyor her kitabıyla...

dünkü yazısından bir parça....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blogu olmayanlar..!
ANONİM kısmını işaretleyip yorumunuzu yazabilirsiniz